Zbieranie grzybów jest w Polsce bardzo popularne. To znakomita forma relaksu i aktywnego wypoczynku. Jednak zanim wybierzemy się do lasu, warto wcześniej odpowiednio się przygotować i zabezpieczyć.
Jak przygotować się na grzybobranie?
- Odpowiednie ubranie: bluzka lub kurtka z długim rękawem, spodnie z długimi nogawkami, buty z wyższą cholewką, czapka bądź kapelusz,
- koszyk na grzyby najlepiej wiklinowy- w foliowej torebce grzyby zaparzają się – mogą wytwarzać substancje szkodliwe dla zdrowia,
- środek odstraszający owady, który uchroni nas przed komarami i kleszczami.
Zasady bezpiecznego grzybobrania
- Należy zbierać i spożywać tylko te grzyby, które dobrze znamy i co do których mamy absolutną pewność, że są gatunkami jadalnymi,
- nie zbieramy grzybów bardzo młodych, które nie mają wykształconych owocników (łatwo o pomyłkę) ani starych, przejrzałych,
- nie należy zbierać grzybów wokół terenów przemysłowych (łatwo wchłaniają zanieczyszczenia), jak również w parkach narodowych i rezerwatach przyrody,
- zbieramy całe owocniki poprzez wykręcanie z podłoża, pozostały dołek zasypujemy ziemią i lekko przygniatamy w celu zabezpieczenia grzybni,
- zbieramy grzyby do przewiewnych łubianek i koszyków,
- w lesie należy zwracać uwagę na małe dzieci, które chętnie biorą do buzi kolorowe owocniki grzybów.
- należy pamiętać, że potrawy z grzybów są ciężkostrawne i nie należy ich podawać małym dzieciom, osobom starszym i cierpiącym na choroby układu pokarmowego.
Zatrucie grzybami – objawy
Toksyny grzybów wywołują nie tylko zaburzenia gastryczne, ale również atakują układ nerwowy, wywołując zburzenia neurologiczne i halucynacje. Dlatego po wystąpieniu jakichkolwiek niepokojących objawów po zjedzeniu grzybów trzeba niezwłocznie zgłosić się do lekarza.
Pierwsze objawy zatrucia pojawiają się po ok 3-6 godzin od zjedzenia i mogą to być dolegliwości typowe dla zatrucia pokarmowego:
- bóle brzucha,
- nudności,
- wymioty,
- biegunka.
Niektóre gatunki grzybów mogą powodować też cały szereg innych dolegliwości:
- zaburzenia świadomości, halucynacje,
- przyspieszone lub spowolnione bicie serca,
- obfite, zlewne poty,
- rozszerzenie lub zwężenie źrenic,
- drżenie mięśni,
- spadek ciśnienia,
- zaczerwienienie twarzy.
Zatrucie grzybami - pierwsza pomoc
Nie należy lekceważyć objawów zatrucia jeżeli w ostatnim czasie spożywaliśmy grzyby. O ile kłopoty z sercem, oddechem czy np. halucynacje z pewnością wzbudzą niepokój, to zwykły ból brzucha czy wymioty łatwo zignorować. W przypadku poważnych zatruć organizm nie poradzi sobie sam z trucizną i niezbędna jest pomoc lekarza. Poza tym czas ma ogromne znaczenie ponieważ trucizna uszkadza wątrobę – im szybciej poszkodowany znajdzie się pod opieką lekarza tym większa szansa na szczęśliwe zakończenie.
Stanowcza większość śmiertelnych zatruć spowodowana jest zjedzeniem muchomora sromotnikowego. W przypadku tego grzyba pierwsze objawy pojawiają się bardzo późno – zwykle 8 do 12 godzin od zjedzenia, ale może to być nawet dopiero na drugi dzień. Po pewnym czasie pojawia się poprawa samopoczucia, po której następuje ponowne pogorszenie i często zgon.
Pierwsza pomoc w przypadku każdego zatrucia polega na:
- sprowokowaniu wymiotów (tylko u osoby przytomnej),
- zebraniu wymiocin, resztek zjedzonej potrawy lub samych grzybów w celu przekazania do analizy,
- dokładnego ustalenia kto jeszcze jadł tą samą potrawę,
- wezwanie pogotowia lub udanie się do szpitala.
W przypadkach zatruć grzybami leczeniu poddaje się wszystkie osoby, które zjadły potrawę z trującymi grzybami, nawet te, które nie wykazują żadnych niepokojących objawów.