Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego zapraszają do udziału w 21. edycji wojewódzkiego etapu ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy.
Konkurs odbędzie się 11 września w Udaninie w trakcie tegorocznych dożynek wojewódzkich.
Konkurs ma charakter otwarty. Przystąpić do niego może każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych z województwa dolnośląskiego, spełniający kryteria konkursowe.
Celem konkursu jest poznanie dolnośląskich, regionalnych produktów żywnościowych, osadzonych głęboko w polskiej tradycji, upowszechnianie wiedzy o możliwości wykorzystania walorów specyficznych, regionalnych produktów w ofercie lokalnego rolnictwa, turystyki i przetwórstwa. Ideą konkursu jest też przygotowanie producentów do ubiegania się o ochronę zgodną z ustawodawstwem unijnym oraz zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu.
Produkty będą oceniane w następujących kategoriach:
I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
Podkategorie
1. Produkty i przetwory mięsne
2. Produkty mleczne
3. Miody
II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
Podkategorie
1. Przetwory owocowe
2. Przetwory warzywne
III. Napoje regionalne
Podkategorie
1. Napoje bezalkoholowe
2. Napoje alkoholowe
IV. Inne produkty regionalne (w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze).
Jeden producent może zgłosić jeden produkt w każdej kategorii.
W ramach konkursu kapituła oceni najlepszy regionalny produkt żywnościowy. Dodatkowo zostanie nominowany laureat do nagrody honorowej „Perła 2022”, która zostanie wręczona podczas Wielkiego Finału Konkursu podczas Targów - Smaki Regionów w Poznaniu.
Termin nadsyłania kart zgłoszenia (w załączniku) w nieprzekraczalnym terminie do dnia 25 lipca 2022 roku.
Zgłoszenia należy przesyłać na adres: Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego, Wydział Obszarów Wiejskich, Wybrzeże J. Słowackiego 12-14, 50 – 411 Wrocław, z dopiskiem: „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” oraz równocześnie na adres e-mail: (skany kart zgłoszenia oraz wersje edytowalne).
Informacje na temat konkursu można uzyskać pod numerem telefonu 71 776 90 30 lub 71 770 44 69, e-mail: .
Regulamin – w załączniku.