Szpital Powiatowy w Złotoryi w grudniu ubiegłego roku dołączył do grona placówek medycznych realizujących pilotażowy program Ministerstwa Zdrowia „Dobry posiłek w szpitalu”.
Głównymi założeniami projektu są wdrożenie odpowiedniego modelu żywienia, zgodnego z zasadami zbilansowanej diety oraz możliwość uzyskania fachowych porad żywieniowych przez pacjentów.
W ramach projektu pacjenci placówki otrzymują posiłki zgodne z zasadami zdrowego i zbilansowanego żywienia. Specjalnym programem żywienia objęci są pacjenci oddziałów: neurologicznego, chorób wewnętrznych, rehabilitacji, pediatrii, ginekologii i położnictwa oraz chirurgii. O rodzaju stosowanej diety i czasie jej trwania decyduje lekarz. Opracowaniem zapewniającego urozmaicenie potraw i zawartość składników odżywczych jadłospisu zajmuje się profesjonalny dietetyk kliniczny.
Oprócz zdrowej diety pacjenci otrzymują również spersonalizowane porady dietetyczne i zalecenia w zakresie żywienia do stosowania już po zakończeniu hospitalizacji. Pacjenci mogą także uczestniczyć w zajęciach grupowych z dietetykiem.
– Zdrowy, pełnowartościowy i zbilansowany sposób odżywania wspiera proces leczenia i regeneracji. Na program „Dobry posiłek w szpitalu" spoglądamy przede wszystkim jak na inwestycję w zdrowie i lepszą kondycję naszych pacjentów. Wierzymy, że współpraca dietetyka i osób odpowiedzialnych za przygotowanie posiłków z pacjentami przebywającymi w oddziałach pozwoli na opracowanie jeszcze bardziej urozmaiconej diety, która pomoże im w szybszym powrocie do pełni sił. Ponadto edukujemy pacjentów w zakresie zdrowego odżywiania. W ten sposób, po wyjściu ze szpitala, będą mogli zastosować zdobytą wiedzę w swojej kuchni i indywidualnej diecie – mówi Maciej Leszkowicz, Prezes Szpitala Powiatowego w Złotoryi.