Wysokie temperatury, niezachowanie porządku w przestrzeni publicznej i prywatnej, niewłaściwe gospodarowanie odpadami mają istotny wpływ na rozprzestrzenianie się populacji gryzoni i insektów – przypomną Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Złotoryi. I daje kilka wskazówek, jak ograniczyć to nieprzyjemne zjawisko.
Co nam zagraża?
Insekty i gryzonie stanowią nie tylko problem ze względów higienicznych, ale także mogą być niebezpieczne dla zdrowia człowieka, ponieważ są nosicielami wielu chorób.
Myszy i szczury mogą być nosicielami pasożytów i bakterii, którymi zanieczyszczają żywność. Wśród chorób, które są przenoszone przez gryzonie, można wymienić dur brzuszny, włośnicę lub salmonellozę.
Karaluchy przenoszą wiele groźnych chorób, m.in. wirusa grypy, rotawirusa, gruźlicę, a nawet cholerę. Karaluchy są również nosicielami wielu grzybów i bakterii, które wywołują choroby nie tylko u ludzi, ale również u zwierząt domowych. U osób skłonnych do alergii karaluchy mogą wywoływać reakcje alergiczne, a nawet doprowadzić do reakcji astmatycznych.
Prusaki są niebezpiecznymi szkodnikami, ponieważ zanieczyszczają produkty spożywcze bakteriami, pleśnią i odchodami. Ponadto przenoszą takie groźne choroby jak trąd, cholera, gruźlica lub biegunka.
Mucha może przenosić bakterię wąglika i czerwonki, jak również jaja owsików. Jaja much możemy znaleźć w oborniku, odpadach kuchennych, a nawet w śmieciach. Rozmnażają się bardzo szybko w ciepłym środowisku. Mucha pozostawia odchody na szybach i ścianach kilkadziesiąt razy w ciągu doby.
Muszki owocówki są malutkimi szkodnikami, które żyją krótko, ale bardzo szybko się rozmnażają. Żywią się gnijącymi owocami, dojrzałymi owocami, ale również dżemami, syropami, w których także składają jaja. Muszki owocówki zwabia wszystko, co fermentuje, a więc także wino i piwo. Larwy muszek owocówek zanieczyszczają produkty spożywcze, tak samo jak dorosłe osobniki. Szkodniki te przenoszą drobnoustroje, pleśnie, bakterie i grzyby. Pojawienia się muszek owocówek nie należy bagatelizować, choć są tak małe i niepozorne.
Jak się uchronić przed gryzoniami i insektami?
W przypadku budynków mieszkalnych i użyteczności publicznej zabezpieczenie przed gryzoniami musi być prowadzone jednocześnie w dwóch kierunkach: zabezpieczenia technicznego obiektu i pozbawienia gryzoni warunków bytowych. Aby uchronić się przed owadami latającymi w okresie letnim, warto osłaniać okna i drzwi za pomocą moskitier. Niezwykle ważne jest właściwe gospodarowanie odpadami, tj. ich segregowanie i gromadzenie ich w szczelnie zamykanych pojemnikach. Istotnym czynnikiem warunkującym zmniejszenie liczby insektów w gospodarstwach domowych i budynkach użyteczności publicznej jest zachowanie bieżącego porządku i czystości. Na wzrost populacji gryzoni może mieć również wpływ dokarmianie bezdomnych lub dzikich zwierząt.
– Skutecznymi zabiegami zwalczania insektów i gryzoni są dezynsekcja i deratyzacja – podkreśla Łukasz Łęski, kierownik Oddziału Nadzoru Bieżącego w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Złotoryi. – Informujemy jednocześnie, że Państwowa Inspekcja Sanitarna nie przeprowadza ww. zabiegów, jak również nie zajmuje się rozpoznawaniem insektów. Przeprowadzaniem zabiegów dezynsekcji i deratyzacji zajmują się wyspecjalizowane firmy.
Widzisz problem? Reaguj!
Ważne jest też podejmowanie skutecznych działań mających na celu ograniczenie wzrostu liczby gryzoni i usunięcie źródła wylęgania insektów. Wszelkie zabiegi przeprowadzane w częściach wspólnych budynków należą do zadań administratora, a za stan sanitarny mieszkań odpowiadają lokatorzy.
Zgodnie z ustawą o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi oraz ustawę o utrzymaniu czystości i porządku w gminach zwalczanie gryzoni, insektów i szkodników należy do obowiązków właścicieli nieruchomości.
fot. Pixabay