17 food trucków zawitało dzisiaj do Złotoryi na pierwszy w naszym mieście festiwal smaków. Złotoryjanie do jutra mogą skosztować rozmaitych potraw z różnych zakątków świata.
Kuchnia meksykańska, orientalna, amerykańska czy francuska, potrawy takie jak np. burrito, żabie udka, tajskie lody, burgery, kalmary, krewetki, sajgonki, pizza, kebab, tajski wrap, paps, enchilado, tacos, zapiekanki... Jest z czego wybierać i kosztować dań, których na co dzień raczej nie przyrządzamy. Chociaż na złotoryjskim Rynku opanowanym przez "mobilne kuchnie" znajdziemy także rodzime potrawy, jak bigos czy chleb ze smalcem i ogórkiem kiszonym.
- Bardzo fajny pomysł. Próbowaliśmy amerykańskich burgerów i sajgonki, które nam bardzo smakowały - zachwala pani Iga, która na festiwal przyszła z rodziną. - Dopiero co przyszliśmy, ale zamierzamy skosztować różnych dań, szkoda tylko, że nie ma gdzie usiąść, żeby spokojnie zjeść - twierdzi pani Małgorzata.
- Proponujemy dzisiaj burrito czy casadie, czyli typową kuchnię meksykańską. Na wszystkie dania mamy przepisy od meksykańskiej szefowej kuchni. Złotoryjanie bardzo chętnie zamawiają tacosy, ponieważ są 3 różne i można wypróbować ich smaki. Nie spodziewaliśmy się aż takiego zainteresowania, co chwilę są duże kolejki - mówi zadowolona ze zlotu w Złotoryi Katarzyna Sowa, właścicielka stoiska z kuchnią meksykańską.
Zlot food trucków potrwa do jutra do godzin wieczornych. Zapraszamy na złotoryjski Rynek.