Zgodnie ze stanowiskiem Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) jest mało prawdopodobne, aby koronawirus przenosił się przez żywność i nie ma dowodów aby miało to miejsce. Niemniej jednak istotne jest rygorystyczne zachowanie podstawowych zasad bezpieczeństwa, które służą zapobieganiu zanieczyszczeniu żywności.
Koronawirus potrzebuje do namnażania gospodarza, którym jest człowiek. Dokładna obróbka termiczna niszczy wirusa, ponieważ ulega on zniszczeniu gdy zastosuje się odpowiednią kombinację czasu i temperatury np. 60 stopni Celsjusza przez 30 minut.
Tak więc w przypadku mięsa, produktów surowych, typowa obróbka cieplna eliminuje zanieczyszczenie mikrobiologiczne, w tym również SARS COV-2.
Aktualnie dostępne dane wskazują na to, że wirus może przetrwać kilka godzin na powierzchniach. Wirusa można pozbyć się ze środowiska, podobnie jak w przypadku większości mikroorganizmów, za pomocą zwykłych środków dezynfekcyjnych stosowanych w gospodarstwie domowym.
Osoby, które przebywają np. w sklepach czy supermarketach powinny zawsze pamiętać o tym, że są współodpowiedzialne za zdrowie swoje i innych. W miarę możliwości należy unikać przebywania w miejscach zatłoczonych i utrzymywać odstępy w kolejkach.
Trzeba także pamiętać o higienie rąk oraz higienie kichania i kasłania, w szczególności przy pakowaniu żywności luzem, nieopakowanej (pieczywo, produkty cukiernicze, orzechy).
Do pakowania należy używać dostępnych rękawic foliowych oraz torebek. Niehigienicznym zachowaniem jest przebieranie i dotykanie produktów, które są przeznaczone do spożycia bez mycia i obróbki termicznej (np. pieczywo, bułki, wyroby cukiernicze).
W domu należy zachowywać właściwą higienę mycia i przygotowania żywności. Jest to priorytet nie tylko w przypadku koronawirusa, ale przede wszystkim typowych zanieczyszczeń mikrobiologicznych prowadzących do zatruć pokarmowych. Należy myć ręce, narzędzia kuchenne, blaty robocze, deski. Zawsze pamiętać o separacji produktów surowych i produktów już przygotowanych do spożycia, w celu uniknięcia zanieczyszczeń krzyżowych w kuchniach.
fot. Pixabay
Filtry